Helyi rádiós szakmai díj 2019.- Radetzky András

A Helyi Rádiók Országos Egyesület rádiós szakmai díj jelöltjeinek egyikére augusztus 21-ig küldd el szavazatodat a papp.klaudia@heroe.hu mailcímre!

Radetzky András először 1992-ben találkozott a rádiózással, innen datálja vonzódását a szakmához. A pécsi egyetemi évei alatt ismerkedett meg néhány fiatallal, akik kalózrádiót működtettek egy olyan időszakban, amikor még nem volt legális rádiózni. Húsz éves egyetemistaként gyúlt benne a szikra, amely a mai napig ég, szakmáját máig szenvedélyesen szereti és űzi. A Fehérvári Rádió Kft-t édesapjával alapította egy évvel később, hogy aztán 1994 októberében útjára indítsák a Fehérvár Rádiót. A füstös kollégiumi szobából indulva, ahol egyetemistaként beleszeretett a szakmába, egy dinamikusan fejlődő, régiójában meghatározó adó tulajdonosa lett egészen 2018-ig. 2011 óta a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese, hosszú évek kereskedelmi tapasztalata után itt ismerkedett meg a közszolgálati szemléletű rádiózással. Rádiós munkája mellett egyetemi adjunktusként is tevékenykedik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiatudományi Tanszékén, ahol hamarosan harmincadik szemeszterét kezdi. Azt mondja, óriási élmény számára lépten-nyomon egykori diákjaival találkozni a média különböző területein. 

Radetzky András elárulta, hisz a rádió erejében és abban, hogy mint médium, nem tűnik el a süllyesztőben, ám azt is hozzátette, hogy ma már más módszerekkel kell kiszolgálni a hallgatót, mint ötven évvel ezelőtt. Úgy véli, közelebb kell menni a leendő hallgatókhoz ahhoz, hogy rátaláljanak az adott rádióra, mert spontán már nem keresik: lehetséges ez akár a közösségi felületeken, vagy rendezvényeken, eseményeken keresztül. A rádió alapvető funkciója azonban nem változott, ahogy a hallgatók viszonya sem ehhez a tömegmédiumhoz. Ugyanígy András hite sem változott jottányit sem az elmúlt 27 év alatt, meggyőződése, hogy a rádió ma is működik, és működni is fog, hiszen máig ez egyetlen olyan médium, amihez valóban érzelemmel tudnak a médiafogyasztók kapcsolódni, ami szerethető, amiben ott van a tartalmat alkotó ember személyisége. 

András elárulta, szakmai életében a legbüszkébb a saját rádiójára, a Fehérvár Rádióra, amely 2018-ig működött. Ám ugyanilyen szép korszakként emlékszik vissza azokra az évekre, amikor a HEROE elnökeként tevékenykedett, nagyon sokat tanultak egymástól a kollégáival, és úgy gondolja, az egyesület fontos szerepet töltött és tölt be. Harmadikként megemlítette a Katolikus Rádiót, amely egészen új szemlélettel ismertette meg és teljesen más küldetést kapott tőle, míg negyedikként, de nem utolsósorban kiemelte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett munkáját. A legjobb érzésnek azt tartja, amikor látja a tanítványai szemében a szikrát, amelyet sikerült odavarázsolni, és amely nála is meggyújtotta az évtizedek óta lobogó tüzet.