Helyi Rádiós Szakmai Díj 2019. – Dr. Szombati Béla

A Helyi Rádiók Országos Egyesület rádiós szakmai díj jelöltjeinek egyikére augusztus 21-ig küldd el szavazatodat a papp.klaudia@heroe.hu mailcímre!

A rádiót az emberek nem hallgatják, a rádiót szeretik – vallja Dr. Szombati Béla, aki 1991-ben került közelebbi kapcsolatba a szakmával, és immár 28 éve a tömegkommunikáció a hivatása. Akkori munkahelyén a Hajdúfilmnél forgalmazással foglalkozott, amikor felkérték, adjon be önéletrajzot az első debreceni kereskedelmi adóhoz, a Rádió Cívis Debrecenhez, aminek indulásakor az ügyvezetője lett. Két órás kereskedelmi sávot menedzseltek és értékesítettek a magyar Rádió körzeti sávján, azt mondja, az volt hőskor, a legszebb korszak a szakmai életében. Hihetetlen újdonságértékkel bírt, és az itt tanultakat, tapasztaltakat nagyban hasznosította a későbbi években.

1995-ben hölgyeknek szóló adót indított Rádió Lady névvel, ám hamar világossá vált számára, hogy a hazai piac nagyon kicsi az amerikai mintára működő, célcsoport-orientált adókhoz, a hallgatóknak pedig azt kell adni, amit szeretnének hallani. Ezt a tapasztalatot kamatoztatta 1998-tól az FM95 Debrecen élén, majd 2012-től a Best FM-ben is.

Úgy véli, egy rádiót nem az íróasztal mellett kell megtervezni, hanem tudni kell, az emberek mire vágynak, és a hallgatói igény alapján kell összerakni a műsor- és a zenei kínálatot egyaránt. Béla hisz abban, hogy ma a hallgatóknak folyamatosan kell az újdonságélmény, ismerni kell a közönségreflexeket, és mindig érdekes új tartalmakat és élményt kell az embereknek, akik így kötődnek kedvenc adójukhoz. Ha a rádiót és a műsorvezetőket, zenéket közel érzik magukhoz, simogatást kapnak érzelmileg vagy intellektuálisan, megkapják azt a plusz élményt is, amire szükségük van. Béla szerint a rádiózásban generációváltás zajlott és zajlik, és a fiatalok nagyon jót tesznek a szakmának. Általuk friss szemlélet, sok új és érdekes elem kerül be az adók kínálatába. A saját életében is megvolt ez a változás, fia, Zsolt már a Rádió FM95 vezetésébe is bekapcsolódott és új színeket vitt a programba, és ő vezeti a Best FM-et is. Zsolt közgazdasági tanulmányai végeztével a fővárosból költözött vissza Debrecenbe.

A rádiózás mellett Béla 15 évet töltött el egyetemi oktatóként, a 1994 és 2000 között marketinget és marketingkommunikációt, 2001-től pedig marketingkommunikációt és média-gazdaságtant oktatott a Debreceni Universitas Közgazdaságtudományi Karán. 2006 júniusában címzetes egyetemi docensi címet kapott a Debreceni Egyetemtől.